samedi 16 avril 2011

Activităţi culturale franco-române la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului



În perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2010, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului a fost gazda unor oaspeţi din Franţa. E vorba de un grup de  elevi de la Institutul Rural de Educaţie şi Orientare „Pignerie” din Laval (Institut Rural d’Education et d’Orientation « La Pignerie » Laval) care, s-au aflat în a doua jumătate a lunii septembrie într-o călătorie de promovare turistică prin Europa. Elevii francezi (30 la număr) şi cei patru profesori însoţitori ne-au mărturisit că proiectul lor nu constă în a face turism clasic, adică nu doar vizitarea unor obiective turistice şi cazare în hotel ci, în plus, un punct important al călătoriei lor îl constituie întâlnirile şi discuţiile cu oamenii, cu tinerii locurilor prin care trec, şi chiar participarea  la activităţile cotidiene ale acestora.
Sub semnul francofoniei şi în numele prieteniei, elevii Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului i-au antrenat pe colegii lor din Franţa în activităţi şcolare şi extraşcolare. Astfel, miercuri, 29 septembrie, în părculeţul din faţa colegiului, elevii  pasionaţi de fotografie au realizat o superbă expoziţie (un foto-picnic) cu lucrări proprii (fotografii prelucrate în photoshop), expoziţie foarte apreciată de invitaţii noştri francezi.
În seara zilei de joi, 30 septembrie, în Sala Multimedia  a colegiului humorean a avut loc o amplă acţiune culturală intitulată Serată culturală franco-română care a avut ca principal obiectiv promovarea anumitor elemente de cultură şi civilizaţie română şi franceză deopotrivă. În acest sens, în cadrul primei activităţi a seratei, intitulată Tinerii şi muzica: cântece francofone / cântece româneşti de ieri şi de azi, moderatoarea (eleva Raluca Ursaciuc din clasa a 11-a A) a prezentat în faţa asistenţei un mini-eseu pe tema iubirii, ilustrat sonor şi video prin cele mai frumoase piese muzicale din repertoriul francez (francofon) şi românesc de ieri şi de azi; „nu au lipsit” de la întâlnirea muzicală nume precum Nana Mouskouri, Dalida, Dany Brillant, Patricia Kaas, Hélène Ségara şi Faudel (reprezentanţi ai spatiului francofon) şi Aura Urziceanu, Aurelian Andreescu, Mădălina Manole, Ştefan Bănică, Ştefan Bănică-Junior şi Andra (cântăreţi de muzică uşoară de marcă ai României). Cât despre folclorul bucovinean, acesta nu putea să lipsească de la o asemenea întâlnire. După ce s-au bucurat să asculte şi să reasculte  melodii de muzică uşoară în limbile franceză şi română, invitaţii seratei s-au delectat cu un moment folcloric de excepţie: tânărul şi talentatul solist de muzică populară Alexandru Brădăţan, (fost elev al Colegiului „Alexandru cel Bun”, câştigător al Trofeului Festivalului Naţional de Muzică Populară Mamaia 2008 şi a altor numeroase premii importante la festivaluri de prestigiu din ţară) a reuşit să-i unească pe elevii francezi şi români într-o superbă horă bucovineană. Prin recitalul susţinut, Alexandru Brădăţan a contribuit cu succes la promovarea folclorului (a cântecului şi portului popular din Bucovina), piesă de rezistenţă a culturii poporului român. Programul serii a continuat cu acţiunea Cinéma francophone în cadrul căreia a fost vizionat filmul francez Les Choristes (Corul), un film artistic de o sensibilitate aparte, un film educativ care ilustrează aspecte din viaţa şcolii. Filmul Les Choristes a fost punctul de plecare pentru dezbaterile care au încheiat serata culturală: elevii francezi şi români au comentat filmul urmărit dar au şi discutat despre problemele cu care se confruntă tinerii zilelor noastre.
Ziua de vineri, 1 octombrie, a fost de asemenea una profitabilă atât pentru elevii colegiului nostru cât şi pentru oaspeţii noştri francezi. Astfel, elevii din Franţa au participat împreună cu elevii noştri la cursuri de limba franceză, limba engleză şi economie, în cadrul cărora au avut ocazia de a împărtăşi impresii şi a face comparaţii între sistemul educativ din Franţa şi cel din România.
Întâlnirea franco-română s-a încheiat vineri cu o serată dansantă dar şi cu speranţa şi promisiunea stabilirii unui acord de parteneriat între Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului şi Institutul Rural de Educaţie şi Orientare „Pignerie” din Laval.

Profesor limba franceză, Constantin TIRON, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire